Academia copiilor

1 / 2

Proiectul “Academia Copiilor” a luat naștere în urma unui alt proiect de succes, “Vara Urbană”, ce a fost găzduit de unitatea noastră în perioada 2 iulie - 31 august 2018, acesta din urmă desfășurându-se într-un mod plăcut și având un mare succes, trezind interesul în rândul părinților din Sectorul 5.


Proiectul „Academia Copiilor” își propune să răspundă unei nevoi crescute a copiilor și părinților de a participa la activități educative, recreative - de tip before/after-school în timpul anului școlar și în timpul vacanțelor. Proiectul oferă celor mici accesul la un mediu sigur și profesional, unde accentul este pus pe educație, socializare și cultură.


„Academia Copiilor” vine în întâmpinarea părinților și copiilor, a nevoii firești a acestora de a-și ști copiii în siguranță, oferindu-le supraveghere, suport didactic pentru efectuarea temelor, aprofundarea lecțiilor și cursuri opționale ce vizează planurile cultural-artistic, lingvistic etc.


„Academia Copiilor” urmărește să păstreze elevii motivați să învețe și să progreseze pe tot parcursul anului școlar, dar și în perioada vacanțelor, deziderat atins prin existența activităților ce aprofundeză materia parcursă în timpul școlii; de asemenea, proiectul oferă posibilitatea participării copiilor la diferite activități recreative și educaționale. Activitatea proiectului oferă oportunitatea socializării, dar și dezvoltării atât mentale, cât și fizice într-un mediu armonios și sigur.În fiecare zi, pe parcursul orelor pe care copiii le petrec în centrul unde se desfășoară activitatea proiectului „Academia Copiilor”, aceştia pot lua parte la o gamă largă de activități ce au ca scop recrearea și educarea lor. Toate atelierele recreative și culturale sunt conduse și coordonate de specialiști în domeniu. În octombrie 2018 proiectul a început cu 180 de copii. Solicitările de înscriere ale părinților au avut ca urmare mărirea numărului de copii ce puteau beneficia de proiect, acesta crescând în noiembrie 2019 de la 180 la 200 de copii, aceasta fiind capacitatea maximă a sediului în care ne desfășuram activitatea. În perioada octombrie 2018 - martie 2020 am funcționat pe două tipuri de program, After-School și Before & After-School.

Educația este sufletul unei societăți care se transmite din generație in generație.

Cererile de înscriere au continuat, cu precădere în perioada pre și post pandemie, ceea ce a dus la deschiderea unui alt sediu. Astfel, în prezent, de proiectul “Academia Copiilor” beneficiază 360 de copii din Sectorul 5. Din septembrie 2020 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor părinților și pentru a ne adapta la noul format al învățământului, programul a suportat modificări majore. Centrul nostru își începe activitatea la 07:30 pentru a putea permite accesul copiilor ce învață on-line. Personalul nostru contribuie la conectarea pe platfoma educativă a învățământului on-line și supraveghează copiii pe tot parcursul orelor.După terminarea cursurilor on-line, copiilor li se alătură și colegii lor ce învață în format fizic, acestia servesc masa de prânz și încep programul after-school și cursurile de opțional.


Activitatea se încheie la ora 18:00.


Activitați Opționale

• Activitate Sportivă

• Arte Plastice

• Dans

• Engleză


Dorindu-ne să oferim o paletă cât mai vastă de activități copiilor aflați în program, am selectat 25 de copii ce dețin calități vocale și, astfel, a luat naștere grupul vocal “Academia Copiilor”, ce se dezvoltă și evoluează sub bagheta maestrului Dan Dimitriu. De asemenea, au fost selectați și cei mai talentați copii de la cursul de dans, iar instructorii noștri au lucrat intens cu două grupe de copii ce au început să aibă deja rezultate deosebite, obținând premii la nivel national în Constanța și Giurgiu. Pe lângă aceste rezultate deosebite, grupele de copii au fost invitate și au participat la emisiuni TV. În vara anului 2019 acești copii au participat la un festival în Grecia, eveniment ce se axa pe realizarea de schimburi culturale, unde au împărtășit din valorile naționale ale României și și-au îmbogățit bagajul cultural prin interacțiunea avută cu celelalte țări înscrise în festival. Participarea copiilor a fost posibilă datorită sprijinului Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”.


În perioada vacanțelor chemăm echipe de teatru pentru a prezenta spectacole copiilor, încercând ca de fiecare dată să alegem piese de teatru adecvate vârstei lor.

Pe lista opționalelor predate în cadrul proiectului a figurat și cursul de bune maniere, prin intermediul căruia copiii au învățat cum să se comporte și să se exprime adecvat în anumite situații.

În cadrul proiectului “Academia Copiilor” i-am învățat pe cei mici să celebreze anumite zile marcante, cum ar fi: Ziua Națională a României, Ziua Europei, Ziua Reciclării, Ziua Culturii Naționale – Ziua poetului național, Mihai Eminescu.

În centrul educațional copiii învață cât este de importantă natura și încercăm cu fiecare ocazie să ne petrecem cât mai mult timp cu ei în aer liber. Am organizat picnic în Parcul Izvor, am mers la Grădina Zoologică, Grădina Botanică și, ori de câte ori avem ocazia, în parcurile din proximitatea sediilor.

În strânsă legatură cu natura este și alimentația copiilor, care este foarte importantă pentru noi. În acest sens am organizat cursuri de alimentație la care au participat părinți și oameni de specialitate, am mers cu copiii la Piața Rahova de unde am cumpărat legume și am preparat alături de aceștia salată.


Alte cursuri pe care le-am realizat pentru dezvoltarea corectă a copiilor au fost: Cursul de igienă, unde copiii au învățat cum să se spele corect pe mâini, dar și care sunt beneficiile igienizării corporale permanente. În ceea ce priviește partea de igienizare a spațiului în care ne desfășuram activitatea, am realizat servicii de tip DDD, cărora li s-au adăugat în perioada pandemiei și serviciile de nebulizare.

În luna ianuarie 2020, dat fiind faptul că am avut câteva cazuri de gripă de tip A, am decis să facem teste tuturor copiilor și întregului personal astfel, am depistat 6 persoane asimptomatice și am evitat un posibil focar de infecție.

Cursul de IT a venit în întâmpinarea copiiilor, părinților și a cadrelor didactice. În acest curs copiii au învățat cum să folosească platformele on-line de învățământ.

Tot în perioada vacanțelor am organizat “Cinema la noi acasă”, unde copiii au vizionat filme adecvate vârstei lor și au mâncat floricele. De asemenea, copiii au mers și la cinematograful din Liberty Mall, unde au vizionat desene animate cu un puternic impact emoțional și educațional.

Pentru diversificarea bagajului de cultură generală al copiilor, în vacanțe am mers la Biblioteca Naționala, Muzeul Antipa și la Observatorul Astronomic. Pentru dezvoltarea interesului față de artă, copiii au mers în vizită la Opera Națională, loc în care au putut vizita sala de spectacol, scena, dar și culisele operei. Au interacționat cu artiștii care le-au explicat ce înseamnă lumea în care ei activează.


 Program Academia Copiilor

Proiectul “Academia Copiilor” și-a reînceput activitatea în data de 16.06.2020, în baza Înștiințării Nr: CCTSI – 2020.06.16-03 din 16.06.2020, dată din care programul de funcționare s-a segemtat în 3 tipuri:


08:00 – 18:00

08:00 – 13:00

13:00 – 18:00